Woon je in een koophuis? Dan heb je waarschijnlijk een hypotheek afgesloten. De gemiddelde Nederlander is financieel namelijk niet bij machte om de aankoop van een woning volledig met eigen geld te financieren. Naast een eerste hypotheek kun je ook een tweede hypotheek afsluiten. Ondanks dat je hier misschien wel eens van gehoord hebt, weet je er het fijne mogelijk niet van. Wil je graag meer te weten komen over deze financiering? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk alles wat je moet weten over een tweede hypotheek.

Wat is een tweede hypotheek?
Voordat we je meer tekst en uitleg over een tweede hypotheek geven, is het eerst handig om te weten wat dit precies is. Kort gezegd is het een lening die je bovenop je huidige hypotheek afsluit. Hierdoor denk je misschien dat de voorwaarden, rente en looptijd hetzelfde zijn, maar dat is niet het geval. Een tweede hypotheek heeft namelijk een eigen rentetarief, voorwaarden en looptijd.

Omdat een hypotheek vaak gebruikt wordt voor de aankoop van een woning, denk je misschien dat je een tweede hypotheek hier ook voor moet gebruiken. Je kunt deze lening inderdaad aanvragen als je een tweede woning wilt kopen, maar dit hoeft niet. Een tweede hypotheek wordt namelijk ook vaak gebruikt om een verbouwing te financieren. Met het geld kun je ook een nieuwe auto kopen of op vakantie gaan. Daarnaast zijn er mensen die een tweede hypotheek afsluiten om geld te schenken aan een kind voor de aankoop van een woning of het vrijgekomen geld uitlenen aan een familielid.

Voordelen van een tweede hypotheek
Wanneer je een tweede hypotheek afsluit, ga je een extra schuld aan. Dit betekent dat je het bedrag terug moet betalen. Vandaar dat je maandelijks aflost. Je betaalt niet alleen aflossing, maar ook rente. Ondanks dat een tweede hypotheek geld kost, zitten er ook voordelen aan. Is de waarde van je woning de laatste tijd (flink) gestegen? Dan is er momenteel misschien sprake van overwaarde. Als je de overwaarde op je woning wilt benutten, sluit je een tweede hypotheek af. Daarnaast kun je de eenmalige afsluitkosten en de hypotheekrente fiscaal aftrekken als je een tweede hypotheek afsluit.

Hoeveel kost een tweede hypotheek
Als je overweegt een tweede hypotheek af te sluiten, ben je ongetwijfeld ook benieuwd wat dit je kost. Helaas kunnen we dit niet precies vertellen, want iedere hypotheek is anders. Zo leent de een meer geld dan de ander en bovendien kan de hypotheekrente iedere dag anders zijn. Wil je weten hoeveel je ongeveer kwijt bent aan een tweede hypotheek? Kies dan voor hypotheekadvies in Alkmaar. Een hypotheekadviseur kan namelijk een berekening maken. Houd er bovendien rekening mee dat het afsluiten van een hypotheek ook kosten met zich meebrengt. Zo betaal je bijvoorbeeld notaris- en taxatiekosten. Daarnaast betaal je ook voor hypotheekadvies.

Zo vraag je een tweede hypotheek aan
Ben je overtuigd van een tweede hypotheek? Dan wil je misschien weten hoe je deze lening aanvraagt. Een hypotheekadviseur kan dit je precies vertellen. Plan daarom een oriënterend gesprek in. Je ontdekt op deze manier welke stappen je moet nemen om een tweede hypotheek aan te vragen. Daarnaast kan een hypotheekadviseur al je vragen over een tweede hypotheek beantwoorden.