Als je graag met cijfers werkt, maar ook blij wordt van het contact met klanten, dan is een baan als assistent accountant misschien wel wat voor je. Het is een veelzijdig beroep waarbij je dagelijks veel verschillende klanten spreekt. Maar welke opleiding is er nodig als je aan de slag wilt als assistent accountant?

Wat is een assistent accountant?

Als assistent accountant ga je aan de slag bij een accountantskantoor. Dit kantoor werkt vaak voor verschillende klanten. Deze klanten hebben allemaal een eigen bedrijf. Als assistent accountant ben je in dat geval verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden. Zo doe je de uitvoering en/of de controle van de administratie en de boekhouding.

Ook stel je elke periode de balans op voor het bedrijf en voer je de belastingaangifte voor ze uit. Zo zal een assistent accountant er ook voor proberen te zorgen dat de klant zo weinig mogelijk belasting hoeft te betalen.

Veel klantencontact

Als assistent accountant heb je dagelijks veel contact met verschillende klanten. De klant wil namelijk goed op de hoogte gehouden worden van alle ontwikkelingen in het werk. Ook is het belangrijk dat alles goed op tijd geregeld is. De belastingaangifte moet namelijk altijd voor een bepaalde datum ingediend zijn. Dit verschilt nog wel per bedrijf, dit kan namelijk per maand of per kwartaal zijn. Op deze manier ontstaan er wel makkelijk piekmomenten in het werk, waardoor je het soms erg druk kan hebben als assistent accountant.

Vaak ben je verantwoordelijk en het aanspreekpunt voor meerdere klanten. Met deze verschillende klanten heb je dan ook vaak contact en ben je gelijktijdig mee bezig. Je moet dus zelf goed kunnen schakelen tussen werkzaamheden en klanten, maar ook goed het overzicht kunnen bewaren.

Aan de slag gaan als assistent accountant

Wanneer je aan de slag wilt als assistent accountant is het aan te raden om een bijpassende opleiding gevolgd te hebben. Hierbij hoort de opleiding assistent accountant op MBO niveau 4. Met deze opleiding ben je gemiddeld 2,5 tot 4 jaar bezig. Vaak wordt deze opleiding gecombineerd met de opleiding tot bedrijfsadministrateur.

Wanneer je deze opleiding succesvol hebt behaald, dan hoef je niet bang te zijn dat je geen baan als assistent accountant zal vinden. Er is namelijk relatief veel vraag naar deze functie. Het is voor bedrijven belangrijk dat hun administratie op orde is en schakelen daar tegenwoordig steeds sneller en vaker een accountantskantoor voor in.

Als je werkzaam bent als assistent accountant zullen de werkzaamheden soms wat routinematig lijken. Het op orde maken van de administratie en het doen van belastingaangifte gaat in principe elke keer weer op dezelfde manier. Toch zorgt het klantencontact ervoor dat het alsnog een afwisselende baan kan zijn. Je spreekt elke dag weer andere klanten met andere vragen en soms kan een nieuwe klant voor een grote uitdaging zorgen. Dit houdt het werk alsnog leuk en afwisselend. Wanneer je wilt groeien in je werk is dit ook zeker mogelijk. Zo kun je door werkervaring of het doen van een cursus doorgroeien naar accountant. Hierbij krijg je iets meer verantwoordelijkheid en meer uitdaging.