Wil jij graag een nieuw huis kopen in Groningen? Dit is natuurlijk een bijzondere, spannende zoektocht. Wij hebben meerdere tips op een rijtje gezet, zodat je op de beste manier kan gaan beginnen aan de zoektocht van je droomhuis!

Vraag een hypotheekadvies aan

Een belangrijke tip voordat je gaat bieden op een huis, is om een hypotheekadvies aan te vragen. Dit advies is persoonlijk en wordt op basis van jouw financiƫle situatie gemaakt. Mocht je gaan bieden zonder dat je op de hoogte bent van wat je maximaal kan bieden, dan kan het zijn dat je jouw droomhuis niet kan financieren.

Plan meerdere bezichtigingen in

Als je een huis in Groningen gevonden hebt die je graag wilt kopen, is het goed om meerdere bezichtigingen in te plannen. Bij een eerste bezichtiging kan je wel helemaal verliefd worden op een huis, maar vaak zie je toch wat dingen over het hoofd. Plan ook een tweede, en eventueel derde of vierde bezichtiging in als dat kan. Hoe vaker je het huis ziet, hoe completer het beeld is dat je van het huis krijgt. Zo zal je ook niet snel dingen over het hoofd zien. Neem vooral de tijd om alles goed te bekijken, zodat je niet pas na de overdracht achter verrassingen komt. Het is ook handig om iemand mee te nemen die erg kritisch is, de aankoopmakelaar of een kennis bijvoorbeeld.

Vraag altijd een bouwkundige keuring aan

Een bouwkundige keuring is altijd een goed idee, hierdoor weet je namelijk wat de staat van een huis is, voordat je deze officieel hebt gekocht. Je kunt tijdens de keuring niet alleen laten kijken naar de staat van een huis, maar ook naar juridische zaken als een bestemmingsplan of erfdienstbaarheden. Je kunt ervoor kiezen om de bouwkundige keuring op te nemen in de ontbindende voorwaarden van je verkoopcontract.

Onthoud wat je eisen zijn

Iedereen die een huis wil kopen heeft in zijn hoofd wel een lijstje met eisen en wensen voor het nieuwe huis. Het is mogelijk dat het nieuwe huis niet per se aan al die eisen voldoet, maar ze zijn niet voor niet belangrijk, laat ze niet te snel los. Voor je het weet woon je in je nieuwe huis en bedenk je je dat je toch iets anders had gewild. Houd hier vooral ook de toekomst bij in gedachten, hoe ziet jouw leven er over een aantal jaren uit?

Zorg voor een goede onderhandeling

Als je goed bent in onderhandelen, kan dit veel geld besparen. Dit is niet voor iedereen weggelegd, mocht je hier niet goed in zijn, dan raden we zeker een aankoopmakelaar aan. Deze is gespecialiseerd in onderhandelingen en zal altijd het onderste voor je uit de kan halen.

Let op de omgeving van het huis

Ondanks dat een huis heel mooi kan zijn, is ook de ligging erg belangrijk. De bereikbaarheid van winkels, openbaar vervoer, scholen en parkeergelegenheid zijn natuurlijk ook erg belangrijk voor de keuze van jouw woning. Een handige tip is om eens op verschillende momenten het huis en de buurt te bekijken, zodat je een beter beeld krijgt.

Zorg voor ontbindende voorwaarden

Met ontbindende voorwaarden kan je eventueel van een koop afzien als er iets onverwachts gebeurt. Zo is er een voorbehoud van financiering, waardoor je nog onder het contract uit kan komen als je geen hypotheek kan krijgen. Als je een bouwkundige keuring in de ontbindende voorwaarden hebt opgenomen, en deze blijkt erg slecht, dan zou je nog opnieuw kunnen onderhandelen. Zonder deze voorwaarden kan je voor slechte verrassingen komen te staan, geef daarom niet te snel toe als een verkoper geen voorwaarden wil.