Geld: iedereen wil het hebben. We krijgen het ook allemaal. Aan het einde van de maand krijgen we het geld waar we die maand hard voor gewerkt hebben. En vervolgens verdwijnt alles als sneeuw voor de zon. En dat terwijl je net een nieuwe wasmachine nodig had, je je dak moet laten repareren.. In trouble? Tijd om te sparen, zodat je je nooit meer druk hoeft te maken over een onverwachte rekening. Tijd om de financiële stress achter je te laten en de rust en comfort van vermogen te ondervinden. 

 

1. Pay yourself first

Elke maand heb je rekeningen om te betalen. Je zorgverzekering, autoverzekering, boodschappen.. Dat geld reserveer je. En alles wat overhoudt, kun je gebruiken voor jezelf. Kleding, een terrasje hier en daar, onnodige spulletjes voor je interieur. En als er aan het eind van de maand nog iets overblijft, denk je er eventueel over na om het te sparen. 

Dat moet anders! Reken uit wat je kunt sparen en zet dit op de spaarrekening, direct als je je salaris gestort krijgt. Maak van je eigen spaarrekening net zo’n prioriteit als je zorgverzekering of andere rekeningen die je nog moet betalen. Dan zul je zien dat je meer kunt sparen dan je voor ogen had! 

2. Neem je vaste lasten onder de loep

In plaats van allebei een apart Spotify account kun je een Spotify Duo account aanmaken. Scheelt je zo’n €7 per maand (en dus €84 per jaar). Kun je je eigen risico verhogen van €385 naar €885? Dat scheelt je zo’n €17,50 per maand (en dus €210 per jaar). En een dure autoverzekering terwijl je nu veel thuis werkt? Dat kan je zelfs €300 per jaar opleveren. 

Neem je vaste lasten onder de loep. Vaak zijn we oververzekerd. Een tandartsverzekering bijvoorbeeld. Bij een halfjaarlijkse controle ben je zo’n €50 kwijt. Dat is €100 per jaar. Toch kost een gemiddelde verzekering al gauw €15 per maand en dus €180 per jaar. Je betaalt dus €80 voor eventueel risico. Maar kun je dit niet beter zelf in een potje zetten? Het maken van een foto gaat in de meeste gevallen al van je eigen risico af, dus betalen moet je toch. Zo kun je ook naar je andere verzekeringen kijken. Dek alleen datgene wat je zelf niet kunt betalen als het stuk gaat. Zo kom je erachter dat je sommige dure verzekeringen helemaal niet nodig hebt. 

 

3. Start met index beleggen

Beleggen is voor veel mensen nog een grijs gebied. “Je kunt (een deel van) je inleg verliezen”. Klopt, als je handelt in losse aandelen. De ene dag maak je 3% winst, de andere dag verlies je 4%. Maar je volledige inleg verliezen is er, sinds WorldOnline, al lang niet meer bij. Je volledige inleg verliezen doe je makkelijker in een kledingwinkel, aan kleding die je niet nodig hebt, dan op de beurs.  

Start met het beleggen in ETF’s. Dit zijn mandjes met aandelen van veel bedrijven, wereldwijd. Gaat het de ene dag met aandeel 1 niet goed, dan zorgt aandeel 2 er met zijn groei voor dat de koers van jouw ETF stabiel blijft. Erg weinig risico dus. En extra voordeel: sommige ETF’s keren elk kwartaal dividend uit. Hoef je dus niets voor te doen, behalve wat geld in te leggen! 

Let op: beleg enkel met het geld dat je kunt missen. Dit is ook geen financieel advies. 

 

4. Los je hypotheek af

Met zo’n lage hypotheekrente lijkt aflossen op je hypotheek niet zinvol. Juist daarom is die lage rente zo gevaarlijk. Want je blijft rente betalen over de totale lening. Los je jaarlijks de maximale 10% extra af? Dan hoef je daar in de komende 30 jaar nooit meer rente over te betalen. 

Mag je jaarlijks €20.000 aflossen? Bij een hypotheekrente van 1,5% betaal je over dit bedrag €300. En dat 30 jaar lang. Als je €20.000 aflost, bespaar je in 30 jaar maar liefst €9.000! En dat is enkel rente en geen aflossing. Jij en ik weten allebei: daar kunnen we veel leukere dingen mee doen dan rente mee te betalen. 

 

5. Vakantiewoning voor de verhuur

Tegenwoordig is beleggen in vastgoed enorm populair. Niet geheel onbegrijpelijk, want het rendement is erg goed. Met een verhuurhypotheek kun je een recreatiewoning financieren. Je moet vaak 20% van de marktwaarde zelf kunnen financieren. Bij een woning van €200.000 is dat €40.000. We weten dat deze tip/methode pas interessant is als je al wat vermogen hebt opgebouwd. Maar het is het benoemen zeker waard.